Jan van Eyck

Vlaams schilder, geboren omstreeks 1390 (te Maaseik?, Maastricht?), overleden op 9 juli 1441 te Brugge, broer van Hubert van Eyck. Hij werkte voor Jan van Beieren, voor wie hij het slot te 's-Gravenhage' versierde' (1422-1424). Vanaf 1425 kwam hij in dienst van Filips de Goede, voor wie hij, vanuit Rijsel (1426-1428), veel buitenlandse reizen maakte, onder meer naar Portugal (1428) om er het portret van Filips' aanstaande echtgenote, de Infante Isabella, te schilderen. Vanaf 1433 vestigde hij zich in Brugge.

Zijn hoofdwerk is het retabel van de Verering van het Lam Gods in de St-Baafskerk te Gent, geschilderd in samenwerking met zijn broer Hubert en geïnspireerd op de Openbaring van Johannes. Op 6 mei 1432 werd dit altaarstuk ingehuldigd te Gent.

           


Andere werken: de Madonna met kanselier Rolin (Parijs), Madonna met kanunnik Van der Paele (Brugge),  de Madonna van Lucca (Frankfort), de Madonna in de kerk (Berlijn), de H. Hiëronymus in zijn werkkamerMargaretha, de vrouw van de schilder,  de man met de tulband (Londen, zie onderaan deze bladzijde),het dubbelportret Arnolfini en zijn vrouw (Londen).



Kenmerkend voor de werken van Jan van Eyck is het warm, levendig koloriet dat de tijd weerstond dank zij de techniek: diverse lagen sterk doorschijnende olieverf op elkaar. De olieverftechniek bestond reeds, maar hij paste deze op een zo briljante manier toe, dat hij heel lang werd aangezien als de uitvinder ervan.

man met tulband
man met de tulband

In 2013 was er een mooie tentoonstelling in Museum Boymans Van Beuningen, gewijd aan  voorgangers, tijdgenoten en navolgers van Van Eyck.
De weg naar Van Eyck

Daar was ook het volgende beeld te zien:

uitvinder vd olieverf

hebt u nadere informatie? => alx-ixh-xanAPESTAARTJEklein-eyckenstein.nl

naar de hoofdingang / home